Orang yang Sayangi Cekodek

♥ My Pocket ♥

Student Life
Thesis ... I Love u So Much

17 November 2012

Rambut: Melembut Rambut


Petua Kali ini Mengenai Rambut.


Cerita Cekodek kali ini akan memberi sedikit tips bagaimana Hendak Melembut Rambut.

Cekodek terus bagi tips lah ye, malas nak buat Pendahuluan untuk post ini..

Enjoy and hope kekawan dapat melakukan dengan jayanya.

Tips pertama :- Mengunakan sayur kangkung

Sediakan Sayur Kangkung kedalam bekas,kemudiannya siram sayur tersebut mengunakan 6 gelas air suam dan ramaskannya sehinggalah keluar lendir sayur tersebut.

Lendir itu korang ambil dan sapu dekat rambut dan biarkan selama 45 minit (nak lama-lama pun bagus juga, tapi jangan terlalu lama ok).

Kemudian bilas rambut korang tu la. Kalau Boleh lakukannya selama 2 minggu ok...



Tips kedua :- Mengunakan Daun Bunga raya

Petik 10 helai daun bunga raya dan tumbuk sehingga halus.

Sapu daun itu kerambut korang biar sampai kekulit ok.

Lepas itu balut rambut orang guna plastik (shower cap) selama 30 minit.

Kemudian macam biasa la..bilas lah rambut korang, Lakukannya selama 2 kali seminggu sehingga ia menampakan hasli .




Tips ketiga :-Gunakan Santan + Lidah Buaya + Daun Pandan + Telur Kuning

Ambil dua cawan pati santan, dua batang daun lidah buaya, lima helai daun pandan dan kuning telur.  Kisar daun pandan dah daun lidah buaya- ambil airnya.  

Kemudian campurkan kuning telur dan kacau hingga sebati.  Sapukan bahan ini di kepala dan urut kepala selama lima minit. 

Setelah selesai, balut kepala dengan tuala basah selama sepuluh minit, kemudian cuci dan bilas dengan air bersih.  

Kalau kulit jenis berkelemumur, tambahkan sedikit air perahan limau purut.  Amalkanlah selalu untuk mendapatkan kesan yang memuaskan.



Tips keempat :- Mengunakan Putih Telur ayam (Ayam kampung)

Sapukan putih telur ayam kampung pada rambut anda dari akar hingga ujung-ujungnya sampai merata. Diamkan selama 10-15 minit. Kemudian bilas sampai bersih, dan sangat dianjurkan anda keramas setelahnya untuk menghilangkan bau amis. Lakukan secara rutin minimal seminggu sekali.


Tips kelima :- Mengunakan Daun Mangkok (selalu untuk melebatkan rambut)

Haluskan 10-15 lembar daun mangkok, bisa diiris halus atau ditumbuk.
Campur dengan sedikit air.
Oleskan pada rambut anda merata dari akar hingga ujung-ujungnya sambil diremas-remas. Diamkan selama 10-15 menit.
Lalu sebaiknya anda keramas.
Lakukan rutin minimal seminggu sekali


Tips keenam :- Mengunakan Madu

Ambil madu (kalau boleh cari madu asli, lagi bagus) kemudian sapu secara merata pada rambut dan biarkan selama 15 minit.

Dah tu, bilas la rambut korang, lakukannya sekali seminggu ok.


#Tips untuk elakan rambut mudah kering.
1) Anda tak digalakkan keringkan rambut gune hair dryer , kalau nak gune pun , bagi lembap-lembap jee . jangan kering betul . Rambut anda cepat rosak nanti .

2) Kalau pakai tuala, jangan gosok rambut dengan tuala, sebaliknya perah dengan tuala ataupun lurutkan tuala ke bawah rambut .

3) Elakkan sikat rambut masa rambut basah . Rambut senang gugur . 

4) Jangan kerap bungkus rambut dengan tuala . Biar rambut kering naturally , lagi bagus .

5) Jangan pakai tudung kalau rambut basah . Nanti rambut berba

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum ^_^
Letak la comment kat bawah ni @_@
Satu pun Jadilah ^^

Popular Posts